Vitamine D3

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die voornamelijk in de huid wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Daarnaast krijg je vitamine D binnen via voeding. Je hebt deze vitamine nodig voor sterke botten en tanden, een goed functionerend immuunsysteem, je spierfunctie en de gezondheid van je hart. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals osteoporose, infecties aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten en kanker. 

Vitamine D is een overkoepelende term voor veel verschillende stoffen die vaak vitamine D worden genoemd. De belangrijkste daarvan zijn cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2). Dit zijn twee verbindingen van het provitamine ergosterol. Ze worden allebei door de huid omgezet in vitamine D. Dit wordt vervolgens in de lever en de nieren gemetaboliseerd tot calcitriol (actieve vorm). Vitamine D dient dus als voorloper van deze actieve, hormoonachtige stof die veel processen in ons lichaam regelt.

Vitamine D haalt je lichaam dus uit vitamine D2 en vitamine D3. Planten maken vitamine D2 aan door zonlicht. Vitamine D2 kun je daarom uit plantaardige voeding zoals paddenstoelen en schimmels halen. Vitamine D3 wordt aangemaakt in de huid van mensen en dieren. Dat betekent dat we zelf vitamine D3 kunnen aanmaken door blootstelling aan zonlicht en het eten van dierlijke producten. De beste bronnen zijn vette vis (denk aan zalm, makreel en tonijn), levertraan, verrijkte melk en sommige ontbijtgranen. Vitamine D3 heeft een (iets) sterkere werking voor je lichaam dan vitamine D2 omdat wij deze variant van nature zelf aanmaken.