Vitamine B12
Vitamine B is een verzamelnaam, want er zijn wel acht verschillende B-vitamines bekend. Gemeenschappelijke noemer van de B-familie is dat ze allemaal een steentje bijdragen aan je energiehuishouding. Daarnaast hebben ze individueel – per nummer dus – andere, onmisbare functies voor ons allemaal. Jong en oud. Zo dragen sommige B-vitamines bij aan je stresshantering of de conditie van je huid en slijmvliezen, terwijl andere er weer zijn voor scherpziende ogen of een optimaal ijzergehalte in je bloed. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ze zijn dus behoorlijk belangrijk voor ons, die B-vitamines. We gaan er hier dieper op in.
B-vitamines zijn in wateroplosbare vitamines. Dit houdt in dat ze in het vocht van voedingsmiddelen zitten. We kunnen B-vitamines niet goed opslaan in ons lichaam. Als we er te veel van eten, dan plassen we dat weer uit. Alleen vitamine B12 is hier de spreekwoordelijke uitzondering op de regel, want die kunnen we wel opslaan in onze lever.
Vitamine B12 is essentieel voor de productie van rode bloedcellen en de aanmaak van DNA. Gezonde rode bloedcellen zijn belangrijk voor een goede zuurstoftoevoer naar je haarzakjes en nagelbedden, wat kan helpen bij de groei en sterkte van haar en nagels.
Vitamine B12 is de enige vitamine is die alleen in dierlijke producten voorkomt, namelijk in zuivel, vlees, vis en eieren. Vegetariërs kunnen hun B12 nog wel uit eieren halen, al zit er in een ei niet zo heel veel vitamine B12. Dus eigenlijk adviseren wij niet alleen veganisten, maar ook aan vegetariërs om een supplement te nemen.
Bij B12 speelt er nog iets anders. In de maag zorgt namelijk een goede maagzuurproductie voor het vrijmaken van het eiwit Intrinsic Factor. Deze stof zorgt ervoor dat de B12 in de dunne darm goed wordt opgenomen. Bij het ouder worden neemt de productie van maagzuur echter steeds iets af. Zeker boven de 50 jaar is het daarom verstandig om een supplement met vitamine B12 te nemen.